Johan BERTHET

Geomorfologia: anàlisi del paisatge i predicció
EL DESCENS DE CANYONS DES D'UN ALTRE PUNT DE VISTA

Practiquem el descens de canyons per divertir-nos i experimentar emocions: saltem, toboganejem, superem grans i petites cascades, lluitem contra els obstacles produïts pel cabal de l'aigua i ens quedem bocabadats amb la bellesa dels paisatges que percebem.

Però per cert, per què un caynó és bell i esculpit? Per què és tan gran aquesta cascada? Per què sempre hi ha aigua en aquest canyó i a l'altre no? Com va acabar aquest peix enmig d'aquestes cascades?, etc.

Intentant respondre una mica totes aquestes preguntes, podem (re)descobrir el descens de canyons d'una altra manera i meravellar-nos encara més amb els esplèndids rius que recorrem. Podem descobrir que no som els únics a freqüentar els canyons i que sovint abunda una biodiversitat particularment rica. A vegades tampoc no som els primers humans. Els nostres avantpassats també van freqüentar els canyons durant molt de temps.

Però el coneixement dels canyons no és només un simple plaer intel·lectual. Aquest nou aspecte també revela totes les amenaces existents: l'escalfament global, la contaminació, el desenvolupament o la sobrepoblació.

Johan BERTHER és doctor en geomorfologia, canyonista i espeleòleg, president i fundador de Styx4D: oficina de recerca aplicada a geomorfologia. Johan dirigirà un taller en un canyó, després farà una MasterClass per a tothom, basada en el seu treball i les exploracions que ha fet a França i la resta del món.